Soorten Clouddiensten

Dataopslag
Via deze dienst wordt op een ‘cloudserver’ een hoeveelheid hardeschijfruimte beschikbaar gesteld. Computers kunnen toegang krijgen tot deze cloud om zo de bestanden en programma’s die er op staan te kunnen gebruiken.

Iedere computer die met het internet verbonden is kan in principe bij de data. Zo is het bijvoorbeeld gemakkelijk om op iedere computer gemakkelijk verder te kunnen met het werk. Of een groep mensen die samen aan een opdracht werken kunnen gemakkelijk belangrijke bestanden uitwisselen. Meestal hoeft er niet eens extra software voor geïnstalleerd te worden. Daarnaast hebben de cloud-services vaak zelf al oplossingen voor back-up en herstel van data.

Op de computer zelf werkt de cloud in sommige gevallen hetzelfde als een normale map op de computer, alleen kan elke computer met internet nu toegang krijgen tot deze map. Een andere mogelijkheid is dat er bestanden naar de site van de cloudservice geupload moeten worden. Bestanden kunnen gemakkelijk in de cloud worden gestopt, en er ook net zo gemakkelijk weer uitgehaald worden.

Virtuele werkplek
Bij een virtuele werkplek, staan alle programma’s en data op een cloudserver opgeslagen. Via een remote-programma, maak je contact met die virtuele werkplek en krijg je je eigen bureaublad te zien. Doordat die werkplek op een cloudserver opgeslagen is, maakt het niet uit via welke PC of welke locatie je toegang verschaft. Je zult altijd je eigen bureaublad te zien krijgen.

Hosted E-mail
Met Hosted Exchange worden je mailboxen centraal opgeslagen op een betrouwbare  server in een veilige omgeving. Jij en je medewerkers hebben altijd en overal de beschikking over e-mailfunctionaliteiten op de server. Via je browser of een specifiek e-mailprogramma op je pc, laptop of smartphone krijg je toegang tot je account.

Hosted E-mail heeft als pluspunt dat het beschikt over een online agenda. Met de gedeelde functie in Hosted E-mail is het voor collega’s mogelijk om elkaars agenda in te zien, vergaderingen te plannen en contactgegevens te synchroniseren. Je kunt dus altijd samenwerken met je collega’s, ongeacht waar je je bevindt.

On-line Back-up
Hoe lastig het is om na dataverlies verloren bestanden weer terug te halen, kan menigeen, die dit overkomen is, beamen. Dataverlies kan veroorzaakt worden door een aantal zaken:

  • Crash van de harde schijf
  • Diefstal van de PC
  • Brand

Een goede back-up kan veel problemen voorkomen.
Voor diegenen die al wel regelmatig een backup maken is het weer de vraag waar deze backup vervolgens wordt bewaard? In een kast naast de laptop? In hetzelfde kantoor?

Als de back-up bewaard wordt in hetzelfde pand, is de kans groot dat ook de back-up verloren is.

Naast enkele traditionele data-dragers (tape/harde schijf) is er sinds enkele jaren de mogelijkheid van een on-line backup. De backup wordt via een internetverbinding overgebracht naar een veilige server in de cloud.