Functionaliteits- en stabiliteitsproblemen voor Microsoft 365

Microsoft voegt maandelijks nieuwe functionaliteiten toe aan Microsoft 365.

Nieuwe functies in Microsoft 365 Apps kunnen echter stabiliteits- en prestatieproblemen veroorzaken wanneer ze op oudere of niet-ondersteunde besturingssystemen worden uitgevoerd.

Met name Microsoft 365-apps die zijn bijgewerkt naar versie 2005 of later, zullen leiden tot functionaliteits- en stabiliteitsproblemen voor Office-toepassingen als gevolg van innovaties die niet compatibel zijn met Windows 8 en Windows Server 2012.

Voor Windows 8-apparaten raden we u aan om te upgraden naar Windows 8.1 of bij voorkeur Windows 10 om geen updates te ontvangen voor Microsoft 365 Apps om geen last te hebben van Windows 8.1.

Naamsverandering Office 365

Office 365 gaat sinds 21 april, door het leven als Microsoft 365.

De naamsverandering van Office 365, is op zich niet meer dan een formaliteit en wordt doorgevoerd voor zowel bestaande klanten als nieuwe abonnees.
De Office-naam dekt inmiddels niet langer de lading, nu ook apps als Teams, Stream, Forms en Planner deel uitmaken van het pakket. Met de naamswijziging wil Microsoft het completer en overzichtelijker maken.

Voor particulieren heten Office 365 Home en Personal voortaan Microsoft 365 Personal en Family. De Personal-versie is geschikt voor één gebruiker, terwijl Family tot zes gebruikers ondersteunt. 

Zakelijke bundels

Ook de zakelijke bundels voor kleine tot middelgrote ondernemingen veranderen van naam. Zij kunnen voortaan kiezen uit Microsoft 365 Business Basic of Microsoft 365 Business Standard  in plaats van de oude Office 365 Business Essentials en Office 365 Business Premium.

Verder bestond al langer de bundel Microsoft 365 Business, die bovenop de Office-apps en cloudservices (Exchange, OneDrive, SharePoint en Teams) ook nog Intune en Azure Information Protection toevoegt. Die gaat voortaan door het leven als Microsoft 365 Business Premium.

Tot slot wordt Office 365 Business (alleen de Office-apps + OneDrive, zonder extra cloudservices) herdoopt tot Microsoft 365 Apps.

Vanaf mei 2019 einde aan geforceerde Windows-updates!

Microsoft heeft eindelijk naar zijn gebruikers geluisterd met betrekking tot het geforceerd updaten en vooral upgraden van Windows 10 systemen. Vanaf mei kunnen ook Home-gebruikers upgrades uitstellen zo lang ze willen en is het gedaan met geforceerde Windows-updates!

Doe langer met een versie

De nieuwe update- en upgradepolitiek betekent ook dat je er in theorie voor kunt kiezen om een upgrade (ook wel bekend als feature update) pas aan het eind van supporttijd van een bepaalde versie te installeren. Een versie (zoals bijvoorbeeld 1803 of straks 1903) wordt 18 maanden ondersteund door MicrosoftDus je zou in principe telkens anderhalf jaar zonder upgraden door kunnen komen. Wel geldt dat je tegen het eind van de ondersteuningsperiode van een versie alsnog overgezet gaat worden middels een feature-update. Hoever er voorafgaand gewaarschuwd wordt is nog niet duidelijk. Maar elk half jaar een riskante upgrade uitvoeren lijkt vanaf eind mei in ieder geval niet verplicht meer te zijn. 

Waarschuwing voor Petya Ransomeware

Ongeveer zes weken na de uitbraak van de WannaCry-ransomware, zijn bedrijven wereldwijd opnieuw getroffen door een grootschalige ransomware-uitbraak. Het gaat dit keer om een ransomware-exemplaar dat Petya, GoldenEye, ExPetr en ook NotPetya wordt genoemd.

Wat doet de ransomware?
In tegenstelling tot WannaCry die alleen bepaalde bestanden versleutelde, versleutelt Petya zowel bestanden als de hele harde schijf. Daardoor kan Windows niet meer worden gestart. Daarnaast probeert de ransomware zich verder op het netwerk te verspreiden.

Hoe kan je je tegen de aanval beschermen?
Veel ramsomware wordt verspreid via mailtjes met onbekende bijlages of bijlages met een aparte naam. Open GEEN onbekende mailtjes en/of vreemde bijlages. Verwijder deze mailtjes direct.

Installeer in ieder geval beveiligingsupdate MS17-010 van 14 maart. Daarnaast wordt aangeraden om de AppLocker-feature van Windows te gebruiken om het uitvoeren van bestanden met de naam “perfc.dat” te blokkeren, alsmede de PsExec-tool van de Sysinternals Suite. Verder wordt geadviseerd het SMBv1-protocol uit te schakelen.

Wat kunnen slachtoffers doen?
De ransomware begint niet meteen met versleutelen. Na de initiële infectie wacht de ransomware tussen de 10 en 60 minuten voordat de encryptie begint. Als slachtoffers in dit tijdsvenster de computer uitschakelen zijn de bestanden veilig. Daarnaast hebben slachtoffers nog een kans als de encryptie begint. De ransomware herstart namelijk het systeem en laat vervolgens een zogenaamde checkdiskmelding van Windows zien. Deze melding claimt dat de harde schijf is beschadigd en hersteld moet worden.

In werkelijkheid is dit het encryptieproces. Als gebruikers bij het zien van dit scherm de computer uitschakelen zijn de bestanden ook veilig. Experts stellen dat als de encryptie is voltooid het vooralsnog niet mogelijk lijkt om bestanden kosteloos te ontsleutelen, bijvoorbeeld door een fout in de gebruikte encryptieprocessen, zoals bij sommige andere ransomware-exemplaren het geval is geweest.

Einde onbeperkte cloudopslag OnDrive

Microsoft stopt met het aanbieden van onbeperkte cloudopslag aan OneDrive-gebruikers. Die optie was eerder weggelegd voor Office 365-abonnees, die ‘nog maar’ 1 TB aan opslagruimte overhouden.

Met name bedrijven zouden ‘misbruik’ maken van de onbeperkte OneDrive-ruimte. Daarom wordt er nu toch een datalimitet geïntroduceerd – en 1 TB is voor de meeste gebruikers alsnog meer dan genoeg.

Wie wel meer dan 1 TB aan data op zijn OneDrive-account heeft staan, kan daar straks niet meer zomaar bij. Eerst moet aan Microsoft opnieuw toegang gevraagd worden, daarna krijgt men 30 dagen de tijd om de data alsnog te verwijderen of te verhuizen.

Update naar Windows 10

Het is nog steeds mogelijk een gratis update naar Windows 10 uit te voeren. Op de toegankelijkheidspagina van Microsoft wordt de update namelijk nog altijd gratis aangeboden. De pagina is gericht op mensen met een beperking, die de extra toegankelijkheidsopties van Windows 10 willen proberen, maar deze optie werkt ook voor alle andere mensen die het besturingssysteem alsnog gratis willen installeren.

Het is niet bekend hoe lang Microsoft deze update nog gratis beschikbaar stelt.

Let wel: je kunt op deze manier alleen een rechtstreekse update van Windows 7 of 8.1 uitvoeren naar Windows 10, dus geen schone installatie.

Update geeft problemen met Outlook 2010

Outook2010De Windows-update van 8 december 2015 zorgde bij een aantal mensen voor problemen.

De update KB3114409 zorgt er bij een aantal mensen voor dat Outlook enkel in safe mode gestart kan worden. Of dat bepaalde instelling (zoals het leesvenster) verdwenen waren.

Door de update KB3114409 te verwijderen kan dit probleem eenvoudig opgelost worden. Je moet na verwijdering van de update er natuurlijk wel voor zorgen dat deze update niet opnieuw geïnstalleerd gaat worden. Dit kan je doen, door deze update bij de ‘Windows-update’ te verbergen. Klik hiervoor op de rechter muisknop en kies voor ‘update verbergen’. Bij volgende installatie van updates zal deze update overgeslagen worden.

Bitdefender komt goed uit AV-TEST

Bitdefender heeft al jarenlang een goede naam in de wereld van antivirussoftware.
Bij de diverse testen komt bitdefender regelmatig bij de beste anti-virussoftware voor.

Uit testresultaten van AV-TEST blijkt dat het met de beveiliging wel goed zit, want Bitdefender kreeg voor Internet Security 2015 de maximale score. Naast de scanfunctie zijn er onder meer een bestandsvernietiger, firewall en spamfilter in het hoofdmenu te vinden. Bij laatstgenoemd onderdeel vul je eenvoudig een zwarte en witte lijst in met (on)gewenste e-mailadressen. Bitdefender stelt een uitgebreide ouderlijk toezicht-functie beschikbaar via een online dashboard. Je bepaalt precies welke websites en applicaties er verboden zijn. Het is zelfs mogelijk om activiteiten van een Facebook-profiel te monitoren. Een interessant onderdeel is verder Bitdefender Safepay. Dit is in feite een browser waarmee je veilige banktransacties kunt uitvoeren. Wil je liever niet dat de virusscanner je regelmatig lastigvalt met meldingen. Schakel dan de Autopilot-functie in en laat de software zelfstandig alle beslissingen nemen.

Meest belangrijke functies

Antivirus en antimalware
handtekeningen, heuristieken, doorlopende procesbewaking en een wereldwijd netwerk met informatie over bedreigingen.

Tweerichtings-firewall met inbraakdetectie en -preventie
De zeer uitgebreide persoonlijke tweerichtings-firewall met inbraakdetectie is onmisbaar om pogingen tot inbraak en hijacking te verhinderen.

Search Advisor en webfiltering
Potentieel schadelijke websites worden gemarkeerd in de zoekresultaten en bekende schadelijke pagina’s worden geblokkeerd.

Data bescherming
Voorkom de verspreiding van gevoelige gegevens door filters in te stellen die de overdracht van gevoelige informatie blokkeren.

Gebruikers-, web- en applicatiebewaking
Beperk of blokkeer de toegang van medewerkers tot bepaalde applicaties en webpagina’s.

Speciale modi voor powerusers en beperkte gebruikers
U bepaalt zelf of gebruikers de beveiligingsinstellingen voor hun systeem mogen aanpassen.

Quarantainebeheer op afstand en lokaal
De quarantaine wordt lokaal opgeslagen, maar kan centraal worden beheerd vanuit de beheerconsole.

Apparaatbewaking en USB-scans
Verklein het risico van infectie of dataverlies met automatische USB-scans en apparaatbewaking.

Verwijdering van andere oplossingen
Tijdens de installatie van Bitdefender worden oplossingen van andere leveranciers gedetecteerd en wordt de verwijderingsprocedure voor die oplossingen gestart.

E-mailmeldingen
Stel in dat er automatisch e-mailwaarschuwingen worden verzonden wanneer bepaalde gebeurtenissen zich voordoen.

Controledashboard en rapporten
Bewaak op centraal niveau de beveiligingsstatus van de organisatie met rapporten die op afroep of op vaste tijdstippen worden gegenereerd.

Waarom zou je voorlopig nog geen Windows10 moeten gebruiken

Microsoft steekt niet onder stoelen of banken dat het graag ziet dat iedereen zo snel mogelijk overstapt naar Windows 10. Dat heeft deels te maken met de pijnlijke ervaringen met Windows XP, dat zelfs een jaar nadat het over de uiterste houdbaarheidsdatum is, nog op veel plaatsen in gebruik is. Maar het zou Microsofts leven ook enorm vergemakkelijken als het niet meer met zo veel Windows-versies rekening zou hoeven houden als nu het geval is. En het kan zich natuurlijk ook beter profileren, wanneer het gebruikers van zijn vlaggenschipproduct steeds een moderne gebruiksomgeving kan bieden.

Microsoft gaat behoorlijk ver om klanten over te halen om op de Windows 10-trein te springen. Wie Windows 7 of 8.1 draait, kan tot 29 juli 2016 gratis overstappen. En die doelgroep heeft inmiddels ook via Windows Update een officiële uitnodiging ontvangen die nu als een in het wit uitgevoerd Windows-vlaggetje op je taakbalk geprikt is. Maar is het ook echt verstandig om die uitnodiging te accepteren? Er zijn zeker 10 redenen te bedenken om dat toch maar niet te doen.

 1. Je pc draait prima, zo
  ‘If it ain’t broke, don’t fix it’ geldt zeker ook voor computers. Het aanbrengen van veranderingen in de configuratie kan onverwachte gevolgen hebben. Misschien niet onoplosbare problemen, maar pc-problemen consumeren in de regel wel bere-veel tijd.
 2. Je hebt geen zin je een nieuw interface eigen te maken
  In Windows 10 keert het startmenu terug dat we allemaal kennen uit Windows-versies voor Windows 8. Maar daarmee is niet gezegd dat alles in Windows 10 net zo werkt als in Windows 7, of zoals in Windows 8.1. Wie overstapt naar een nieuwe Windows-variant, moet accepteren dat hij of zijn van tijd tot tijd misgrijpt op zoek naar een bepaalde functie.
 3. Je bent huiverig voor vastlopers en storingen
  Windows 10 lijkt nog niet echt klaar. Microsoft heeft de laatste weken voor publicatie in hoog tempo nieuwe tussenversies – zogenaamde builds – uitgebracht, en dat ging niet altijd goed. Afgelopen weekend lanceerde Microsoft een update voor de insiders die Windows 10 testen die onder omstandigheden de Verkenner liet vastlopen. Met Intel werkte Microsoft nog te elfder ure aan een bug waardoor Windows 10 10 procent van het accuvermogen op mobiele apparaten verspilde.
  De nieuwe browser Edge lijkt ook nog wel wat werk te kunnen gebruiken. Symantec, van de Norton-beveiligingsproducten, ontraadt gebruik van deze browser zelfs omdat deze geen extensies ondersteunt; Norton Antivirus maakt gebruik van extensies om het websurfen veiliger te maken.
 4. Je vreest problemen door de gedwongen updates
  Met Windows 10 kunnen gebruikers niet meer kiezen of ze een update willen accepteren; Microsoft wil zijn Windows 10-platform zo veel mogelijk gelijktrekken. De ervaringen van de insiders leren, dat langs deze weg ook updates verspreid worden die voor problemen zorgen. Dat geldt met name voor updates van devicedrivers. Nvidia lanceerde bijvoorbeeld via het Windows 10 Update-programma onlangs nog devicedrivers die enkele insiders tot wanhoop dreven.
 5. Je gebruikt applicaties die niet klaar zijn voor Windows 10
  Mainstream-applicaties zullen ongetwijfeld wel draaien. Maar sommige software-ontwikkelaars zullen hun applicatie niet op tijd geschikt hebben gemaakt voor Windows 10. Check dat dus eert terdege, en let vooral op wanneer je soms op je eigen pc of laptop werkt met de zakelijke toepassingen van je bedrijf. Daar is het risico op problemen het grootst.
 6. Je gebruikt oude randapparatuur
  Wie oude randapparatuur heeft staan, kan er niet van uitgaan dat die zonder problemen of überhaupt werkt onder Windows 10. Ondersteuning van floppy drives vervalt; daarvoor moet men te rade bij de leverancier van de drive.

 7. Je systeem zit op het randje van wat Windows 10 vraagt
  Een pc die Windows 7 kan draaien, kan ook Windows 10 aan. Maar het is niet gezegd dat je systeem lekker draait als het net aan de minimumeisen voldoet. Zelfs met 2 gigabyte RAM draait Windows 7 al niet lekker. Nieuwe functies zoals de spraakassistent Cortana zullen – als die eenmaal in het Nederlands beschikbaar zijn – vast ook niet draaien op systemen die nu Windows 7 net aankunnen.
 8. Je bent gehecht aan onderdelen die verdwijnen
  In Windows 10 verdwijnen de desktop gadgets die in Windows 7 geïntroduceerd werden, en ook het Windows Media Center is verdwenen. Wie daaraan gehecht is, kan dus beter niet overstappen. Ook een DVD-speler ontbreekt. Die wordt nog wel toegevoegd, maar tot die tijd moet men daarvoor software van een andere partij gebruiken.

 9. Je kunt maar kort terug
  In de Technical Preview zat een optie om makkelijk terug te gaan naar de vorige versie van Windows die je gebruikte. In de meest recente builds is die verdwenen. In een toelichting op het verdwijnen van die optie zei Microsoft dat het wel mogelijk zal zijn om terug te schakelen, maar dat dat dan binnen een maand moet gebeuren. Hoe dat precies in zijn werk gaat, is onduidelijk. Maar dat je daar nog eens zo lang mee bezig bent als met de installatie, lijkt waarschijnlijk.
 10. Je zit niet op een schopstoel
  Windows 7 en 8 worden nog lange tijd ondersteund. Windows 7 – als je Service Pack 1 hebt geïnstalleerd – tot 14 januari 2020, Windows 8.1 tot 10 januari 2023. Dat is waarschijnlijk langer dan de levensduur van je huidige pc of laptop; de kans dat je later alsnog Windows 10 moet kopen is uit te sluiten.

Het goede nieuws voor Windows-gebruikers die niet, of niet snel naar Windows 10 willen overstappen is, dat in de eerste golf alleen de testers de nieuwe versie krijgen, en de kopers van een nieuwe pc met Windows 10. Je kunt dus even de kat uit de boom kijken. Als je er toch oren naar hebt – of krijgt – wacht dan niet langer dan tot 28 juli 2016, want daarna is de overstap naar Windows 10 ook voor gebruikers van Windows 7 en 8.1 niet gratis meer.

Microsoft stopt support voor Windows Server 2003/R3

Met ingang van 14 juli is ook de extended support voor Windows Server 2003/R3 gestopt. De reguliere support eindigde al in juli 2010, waarna sprake was van extended support waarbij de ondersteuning beperkter van aard is. Klanten hebben zich de afgelopen vijf jaar kunnen voorbereiden op het definitief stoppen van de support.

“Na vandaag kunnen wij de veiligheid van het besturingssysteem voor servers niet meer waarborgen, en bieden we geen ondersteuning meer bij technische problemen. Dat maakt systemen kwetsbaar voor aanvallen van buitenaf,” aldus het persbericht van Microsoft.